Jadłospis Przedszkole od 24.09.2018

 

I posiłek

II posiłek

III posiłek

1

Pieczywo mieszane (chleb domowy mieszany i chleb zwykły) z masłem, polędwicą drobiową, rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa inka z mlekiem.

Dieta b/m: herbata miętowa z cytryną.

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: kości wieprzowe, ogórek kiszony, marchew, seler, pietruszka, cebula, ziemniaki, śmietana, przyprawy)

Drożdżówka z masłem, mleko smakowe.

Brzoskwinia

Dieta b/m: wafle kukurydziane, napój pomarańczowy

Kuleczki wieprzowe w sosie koperkowym

(łopatka wieprzowa, bułka tarta, jaja, cebula, koperek, marchew, seler, przyprawy)
kasza jęczmienna, pomidor z cebulką,
kompot porzeczkowy

 

Alergeny: (1),(7)

Alergeny:(1),(3),(7),(9)

Alergeny:(1),(3),(9)

2

 Zupa mleczna- płatki owsiane górskie, pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb z ziarnami soi) z masłem, szynką wędzoną i papryką.  

 

Dieta b/m: herbata owocowa

Rosół z makaronem i natką pietruszki (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: kurczak, porcja rosołowa, makaron, marchew, seler, pietruszka, cebula, natka pietruszki, przyprawy).

Paluszki juniorki, budyń waniliowy.

Gruszka

Dieta b/m: napój jabłkowy

Udka z kurczaka
(mięso z kurczaka, olej, przyprawy)
ryż, marchewka z groszkiem,
kompot owocowy.

 

Alergeny: (1),(6),(7)

Alergeny:(1),(7),(9)

Alergeny: (brak)

3

Chleb zwykły z masłem, pastą rybną
z jajkiem
(makrela wędzona, jajka, masło) i ogórkiem kiszonym, kawa inka z mlekiem.

 

Dieta b/m:  herbata z cytryną.

 

Barszcz czerwony z ziemniakami (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: porcja rosołowa, buraki, marchew, seler, pietruszka, cebula, śmietana, przyprawy).

Chrupki kukurydziane, jogurt owocowy.

Jabłko

Dieta b/m: mus owocowy, woda z cytryną

Kotlet schabowy
(schab wieprzowy, bułka tarta, jaja, olej, przyprawy)
ziemniaki, surówka z białej kapusty  z marchewką i oliwą z oliwek,
kompot agrestowy.

 

Alergeny: (1),(3)(4),(7)

Alergeny: (1),(7),(9)

Alergeny:(1),(3)

4

Zupa mleczna- kasza manna, bułeczka staropolska z masłem, żółtym serem i pomidorem.

 

Dieta b/m: kanapka z masłem roślinnym, wędliną i pomidorem, herbata z cytryną.

 

Zupa porowa krem (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: porcja rosołowa, por, marchew, seler, pietruszka, cebula, serek topiony, śmietana, ziemniaki, przyprawy).

Pączki, kakao z mlekiem

Śliwka

Dieta b/m: wafle ryżowe, kisielek do picia.

Pieczeń wieprzowa rzymska
(łopatka wieprzowa, bułka, jaja, cebula, przyprawy)
ziemniaki
, surówka wielowarzywna,
kompot owocowy

 

Alergeny: (1),(7)

Alergeny:(1),(3),(7),(9)

Alergeny:(1),(3)

5

Pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb wileński) z masłem, kiełbasą żywiecką, jajkiem, ogórkiem zielonym i papryką, kawa inka z mlekiem.

 

Dieta b/m: herbata owocowa.

Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: porcja rosołowa, kalafior,  groszek zielony, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, cebula, ziemniaki, śmietana, przyprawy). Chrupaki pszenno-kukurydziane , woda mineralna.      

Winogrona rodzynkowe

Makaron z twarogiem i truskawkami
(makaron świderki, twaróg, truskawki, jogurt owocowy)
surówka z marchewki i ananasa,

kompot porzeczkowy.

 

Dieta b/m: makaron z mięsem.

Alergeny: (1),(3),(7),(10)

Alergeny: (1),(7),(9)

Alergeny: (1),(7)

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Dieta bezmleczna:
I posiłek
- do smarowania masło roślinne, III posiłek- zupy bez dodatku śmietany, IV posiłek-surówki z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek.

Przyprawy: pieprz naturalny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, papryka, kwasek cytrynowy, sól

 

Jadłospis Przedszkole od 01.10.2018

]

I posiłek

II posiłek

III posiłek

1

Zupa mleczna- płatki ryżowe,

pieczywo mieszane (chleb domowy mieszany i chleb zwykły) z masłem, pasztetem pieczonym i pomidorem.

 

Dieta b/m: herbata owocowa.

Krupnik z ziemniakami i natką pietruszki (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: kości wieprzowe, kasza jęczmienna, marchew, seler, natka pietruszki, cebula, ziemniaki, przyprawy). Pałeczki ptysiowe, kakao z mlekiem.

Śliwka

Dieta b/m: woda z miętą i cytryną.

Kotlet pożarski z indyka

(udziec z indyka, marchew, jaja, natka pietruszki, bułka, cebula, śmietana, przyprawy), kasza kuskus, surówka z kapusty pekińskiej w sosie winegret, kompot wieloowocowy.

 

Alergeny: (1),(7)

Alergeny:(1),(3),(7),(9)

Alergeny:(1),(3),(9)

2

Bułeczka staropolska z masłem i twarożkiem waniliowym (twaróg, cukier waniliowy, cukier, masło) , jabłko,

herbata z cytryną

Dieta b/m: bułeczka z masłem roślinnym
i polędwicą swojską z pomidorem.

Zupa pomidorowa z ryżem (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: porcja rosołowa, marchew, seler, pietruszka, cebula, ryż, przecier pomidorowy, śmietana, przyprawy).

Drożdżówka z masłem, kakao z mlekiem.

Winogrona rodzynkowe

Dieta b/m: andruty, napój jabłkowy

Filet z kurczaka w sosie śmietanowym, (filet z kurczaka, cebula, marchew, seler, pietruszka, śmietana, przyprawy), ziemniaki, ]surówka z pora z marchewką i jabłkiem,

kompot porzeczkowy.

 

Alergeny: (1),(7)

Alergeny: (1),(3),(7),(9)

Alergeny:(1),(7),(9)

3

Zupa mleczna- płatki jęczmienne, pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb żytni z ziarnami) z masłem, wędliną drobiową, ogórkiem zielonym.

Dieta b/m: herbata miętowa z cytryną.

Zupa z kalarepy ( wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: porcja rosołowa, kalarepa, marchew, seler, pietruszka, cebula, ziemniaki, przyprawy), krakersiki, mleko smakowe.

Nektarynka

Dieta b/m: kisielek do picia

Kotlet mielony(łopatka wieprzowa, jajka, bułka tarta, przyprawy), ziemniaki z koperkiem, jarzynka z buraczków,

kompot agrestowy.

Alergeny: (1),(7)

Alergeny:(1),(3),(7),(9)

Alergeny: (1),(9)

4

Pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb z ziarnami soi) z masłem, polędwicą swojską, rzodkiewka  i szczypiorkiem, kawa inka z mlekiem.

 

Dieta b/m: herbata z cytryną.

Zupa z soczewicy z ziemniakami (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: kości wieprzowe, soczewica, marchew, seler, pietruszka, cebula, ziemniaki, przyprawy).

Biszkopty, napój mleczny

Arbuz

Dieta b/m: woda z pomarańczą

Gulasz wieprzowy warzywami

(szynka wieprzowa, marchew, seler, pietruszka, groszek, cebula, przyprawy), kasza bulgur, surówka z ogórka kiszonego, marchewki, kukurydzy i czerwonej cebulki z olejem,

kompot porzeczkowy.

Alergeny: (1),(6),(7)

Alergeny: (1),(3),(7),(9)

Alergeny: (1),(9)

5

Zupa mleczna -makaron, pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb mieszany z żurawiną) z masłem, kiełbasą krakowską suchą, serem żółtym i papryką.

 

Dieta b/m: herbata owocowa.

Zupa pomarańczowa krem z dyni

(wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: porcja rosołowa, dynia, marchew, seler, pietruszka, cebula, ziemniaki, śmietana, przyprawy). Babka cytrynowa , kakao z mlekiem.

Jabłko

Dieta b/m: chrupaki pszenno-ryżowe,
napój z czarnej porzeczki.

Kotlet z ryby

(filet z morszczuka, bułka, jaja, cebula, marchew, przyprawy),

ziemniaki,  surówka z kapusty kiszonej z marchewką i oliwą z oliwek,

kompot owocowy.

Alergeny: (1),(7),(10)

Alergeny(1),(3),(7),(9)

Alergeny:(1),(3),(4)

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin

Dieta bezmleczna:
I posiłek
- do smarowania masło roślinne, III posiłek- zupy bez dodatku śmietany, IV posiłek-surówki z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek.

Przyprawy: pieprz naturalny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, papryka, kwasek cytrynowy, sól.