Jadłospis od 28.06.2021

I posiłek

II posiłek

III posiłek

Pieczywo mieszane, (chleb jasny i chleb wileński) z masłem, schab pieczony, ser serwatkowy capri, pomidor cherry, szczypior, sałata masłowa, kawa z mlekiem.

 

 

Dieta b/m: herbata ziołowa,

Zupa jarzynowa (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka, marchew, seler, pietruszka, por, fasolka szparagowa, kalafior, groszek zielony, zacierka, śmietana, przyprawy).

Chrupaki, actimel. 

 

Dieta b/m: sok wieloowocowy Kubuś Immuno.

Kotlet pożarski z cielęciny pieczony (mięso cielęce bez kości, jaja, cebula, śmietana, przyprawy), kasza bulgur, surówka z kapusty  młodej z olejem, kompot malinowy.

                          Arbuz.

 

Dieta b/m: kotlet mielony z indyka.

Alergeny: (1),(7),(10)

Alergeny: (1),(3),(7),(9)

Alergeny: (1),(3),(7),

Zupa mleczna – płatki ryżowe, pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb
z nasionami chia) z masłem, pasta rybna(łosoś świeży, jaja, cebula, przyprawy) - wyrób własny, ser żółty Filipek, ogórek małosolny- wyrób własny, rzodkiewka, szczypior, herbata owocowa.

Dieta b/m;  płatki ryżowe z owocami.

Krupnik jęczmienny z natką pietruszki (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: porcje rosołowe, kasza jęczmienna, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, przyprawy).

 

Drożdżówka, mleko smakowe.

 

Dieta b/m: soczek Tymbark.

Potrawka z  indyka gotowana (filet z indyka, jaja, marchewka, mąka kukurydziana, jaja, groszek zielony, przyprawy), ziemniaki, sałatka z buraczków, kompot wieloowocowy.

                          Melon

 

Alergeny: (1),(3),(4),(7)

Alergeny: (1),(3),(7),(9)

Alergeny: (1),(3),(7)

Pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb wiejski) z masłem, filet z indyka parzony(mięso zindyka, przyprawy) - wyrób własny, jajo gotowane, papryka, pomidor, szczypiorek, kakao.

 

 

 

Dieta b/m: herbata owocowa.

Kapuśniak z młodej kapusty (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: skrzydła z indyka, marchew, seler, pietruszka, cebula, kapusta młoda, pomidory, koper, ziemniaki natka pietruszki, przyprawy). Biszkopty, serek homogenizowany Piątnica.

 

Dieta b/m: mus owocowy.

Schabik z pieca (schab wieprzowy, bułka tarta, mąka, jaja, mleko, przyprawy), kasza jęczmienna perłowa, marchew z groszkiem gotowana, kompot wiśniowy.

                          Jabłko

 

Alergeny: (1),(3),(7).

Alergeny: (1),(3),(7),(9)

Alergeny: (1),(3),(7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Dieta bezmleczna:
I posiłek
- do smarowania tłuszcz roślinny Flora, III posiłek- zupy bez dodatku śmietany, IV posiłek-surówki z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek.

Przyprawy: pieprz naturalny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, papryka, ocet jabłkowy, sól.