Jadłospis  Przedszkola  od 04.05.2021r 

 

I posiłek

II posiłek

III posiłek

1

Zupa mleczna – kasza manna, pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb razowy) z masłem, szynka pieczona, serek ricotta, rzodkiew japońska, kiełki słonecznika, ogórek zielony, żurawina, herbata owocowa.

 

Dieta b/m: kasza manna z owocami.

Zupa pomidorowa z ryżem (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka, marchew, seler, pietruszka, cebula, ryż, przecier pomidorowy, pomidory, śmietana, przyprawy). Chrupaki, jogurt pitny.

 

Dieta b/m: napój z czarnej porzeczki.

Klopsik z cielęciny w sosie ziołowym(mięso cielęce, jaja, natka pietruszki, koper, cebula, śmietana, bułki, koper, przyprawy), ziemniaki purre, sałata masłowa z jogurtem, kompot malinowy.            Jabłko

 

Dieta b/m: klopsik z indyka.

Alergeny: (1),(7),(10)

               Alergeny: (1),(7),(9)                                            

                   Alergeny: (1),(3),(7)

2

Pieczywo  mieszane (chleb zwykły
i chleb pełnoziarnisty) z masłem, pastą jajeczną (jaja, przyprawy, jogurt grecki) - wyrób własny, parówki „100”, pomidor cherry, rucola i szczypiorek, bawarka.

 

 

Dieta b/m: herbata owocowa.

Barszcz czerwony zabielany (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka,  marchew, seler, pietruszka, por, buraki, ziemniaki, śmietana,  przyprawy).

Ciasto – jabłecznik (mąka, jaja, tłuszcz roślinny, cukier, proszekpieczenia, jabłka)- (wyrób własny),  deser mleczny.

Dieta b/m: mus owocowy

Pałeczki z kurczaka (podudzie z kurczaka z wolnegowybiegu, jaja, bułka, przyprawy), kasza perłowa, surówka z kapusty białej z natką pietruszki i olejem z winogron, kompot wieloowocowy.

                            Pomarańcza.

 

 

Alergeny: (1),(3),(7)

Alergeny: (1),(7),(9)

Alergeny: (1),(3)

3

Zupa mleczna - płatki jaglane, pieczywo mieszane z masłem,(chleb  zwykły i  chleb żytni) pastą humus (ciecierzyca, oliwa, przyprawy) - wyrób własny, pieczenią z indyka ( pierś z indyka, udziec z indyka, jaja, przyprawy), rzodkiewka, papryka, herbata ziołowa.

Dieta b/m: płatki jaglane z owocami.

Rosół z makaronem (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: porcja rosołowa z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, por, makaron, natka pietruszki, przyprawy).

Wafle zbożowo-ryżowe, serek homogenizowany.

 

 

Dieta b/m: kisiel malinowy.

Babka ziemniaczana z cukinią(ziemniaki, jaja, mąka kukurydziana, cukinia, pory, przyprawy), ogórek kiszony/małosolny, kompot wiśniowy.

                          Truskawka

Alergeny: (1),(3),(7)

Alergeny: (1),(3),(7),(9)

Alergeny: (1),(3

4

Bułeczka grahamka / bułka staropolska z masłem, dżem owocowy (mango, jabłko) – wyrób własny, schab  gotowany - (wyrób własny), pomidor, szczypiorek, śliwka suszona, kawa z mlekiem.

 

 

Dieta b/m: herbata ziołowa.

Zupa szczawiowo- szpinakowa (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka, szczaw, szpinak, marchew, seler, pietruszka, por, śmietana, jaja, koper, przyprawy).

Ciasteczka wieloziarniste (mąka orkiszowa, miód, jaja, ziarna: słonecznika, czarnuszki, siemię lniane) - wyrób własny, jogurt naturalny.

Dieta b/m: mleko owsiane.

Paluszki rybne pieczone (filet z łososia, mąka kukurydziana, bułka, mąka pszenna, jaja) – wyrób własny, ryż, surówka z kapusty kiszonej z olejem z winogron, kompot agrestowy.                 

                            Śliwka 

 

Alergeny: (1),(7)

Alergeny: (1),(7),(9)

Alergeny: (1),(3),(4)

5

Zupa mleczna – płatki ryżowe,  pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb wileński) z masłem, pasztetem z królika – wyrób własny (mięso z królika, włoszczyzna, jaja, bułka, przyprawy), ogórek zielony, roszponka i rzodkiewka, herbata owocowa.

Dieta b/m: płatki ryżowe z owocami.

Zupa krem – z kalafiora i batatów (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka, kalafior, bataty, , marchew, seler, pietruszka, dymka, śmietana, przyprawy).

Żelki owocowe (sok malinowy,agar, cukier) – wyrób własny, krakersiki, kakao.

Dieta b/m: andruty, sok Tymbark.

Kotlet jajeczny( jaja, bułka, szczypiorek,przyprawy), ziemniaki,  fasolka szparagowa na parze z masłem, kompot porzeczkowy.

                            Gruszka

Alergeny: (1),(3),(7)

Alergeny:(1),(7),(9)

Alergeny: (1),(3),(7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Dieta bezmleczna:
I posiłek
- do smarowania tłuszcz do smarowania Flora,III posiłek- zupy bez dodatku śmietany, IV posiłek-surówki z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek.

 

Przyprawy: pieprz naturalny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, papryka, ocet jabłkowy, sól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dla dzieci poniżej pierwszego roku życia wszystkie posiłki są miksowane( wg potrzeb). Zupy mleczne przygotowywane są z mleka modyfikowanego,
podawane są kaszki mleczno-ryżowe i deserki w słoiczkach.
Dla dzieci powyżej 12 m-ca warzywa podczas śniadania serwowane są w formie stołu szwedzkiego.