Jadłospis od 05.12.2022

 I posiłekII posiłekIII posiłek
 Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb z żurawiną) z masłem, szynka gotowana,  pomidor , sałata lodowa, herbata ziołowa.     Dieta b/m: płatki ryżowe z owocami..Zupa pomidorowa z zacierką (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: skrzydła z indyka, pomidory, śmietana, zacierka Babuni, przyprawy). Drożdżówka z rodzynkami, mleko.   Dieta b/m; soczek Immuno Odporność.Podudzie kurczęce pieczone (mięso z kurczaka, przyprawy), ziemniaki,  kalafior gotowany z masłem klarowanym, kompot wieloowocowy. Winogrona  
Alergeny: (1),(7)Alergeny: (1),(3),(7),(9)Alergeny: ( 7)
2Pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb wileński) z masłem, schab parzony (mięso wieprzowe, przyprawy) – wyrób własny,  jajo gotowane, papryka czerwona, kalarepa, kakao na mleku.   Dieta b/m: herbata owocowa.Zupa jarzynowa na rosole ( wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: porcje rosołowe z kurczaka, mieszanka jarzynowa 7 składnikowa, ziemniaki, przyprawy). Wafle tortowe,  serek homogenizowany Piątnica.   Dieta b/m; mus owocowy.Makaron z sosem  bolońskim gotowany (makaron, wołowina b/k, szynka wieprzowa,  pomidory, cebula, olej. przyprawy), ogórek kiszony, kompot malinowy.                             Banan
Alergeny: (1),(3),(7)Alergeny: (1),(7),(9)Alergeny: (1),(3),(7)
3Płatki orkiszowe na mleku,  pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb żytni z ziarnami) z masłem, pasta z fasoli białej(fasola drobna, orzech włoski, oliwa z oliwek, przyprawy) – wyrób własny  rzodkiewka, szczypiorek,  herbata ziołowa. Dieta b/m: płatki orkiszowe z owocami.Zupa pomarańczowa –  krem z dyni  (wywar na bazie  włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka, dynia, cebula, ziemniaki, śmietana, przyprawy),. Wafle ryżowe, actimel.     Dieta b/m: sok Tymbark..Kotlet schabowy smażony (schab wieprzowy, mleko, bułka, jaja, olej rzepakowy, przyprawy), kasza bulgur, sałatka z buraczków z oliwą, kompot wiśniowy.                            Mandarynka
Alergeny: (1),(5),(7)Alergeny: (1),(3),(7),9)Alergeny: (1),(3),(7)
4Pieczywo mieszane (chleb  zwykły, chleb razowy) z masłem,   filet z indyka parzony (mięso z indyka, przyprawy) – wyrób własny, ser żółty, pomidor cherry,  rucola,  kawa z mlekiem.   Dieta b/m: herbata owocowa.Zupa ogórkowa (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach:  skrzydła z  indyka, ogórki kiszone,  ryż, śmietana, przyprawy). Wafle andruty, napój mleczny(jogurt naturalny, truskawki, miód).   Dieta b/m: kisiel truskawkowy  Pierogi ruskie ( mąka pszenna, ser twarogowy, ziemniaki, jaja, cebula, olej, masło klarowane, przyprawy), surówka z marchwi i pora z olejem,  kompot agrestowy.                        Gruszka
Alergeny: (1),(3),(7)Alergeny: (1),(7),(9)Alergeny: (1), (3),(7)
5Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb orkiszowy)
z masłem,  pasztet z selera (
seler, marchew, cebula, papryka świeża, masło klarowane, jaja,  przyprawy bułki), – wyrób własny, ogórek zielony, papryka żółta,  herbata ziołowa.   Dieta b/m: płatki  jęczmienne z owocami..
Zupa z soczewicy czerwonej (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: skrzydła z indyka, soczewica, czosnek, ziemniaki, przyprawy). Ciasteczka Wesołe Literki, budyń waniliowy (mąka ziemniaczana, jaja, cukier, mleko) – wyrób własny.     Dieta b/m: chrupaki, napój pomarańczowy.Pulpet mielony z ryby gotowany (filet z dorsza, jaja, bułki, cebula, przyprawy), ryż, surówka z kiszonej kapusty z olejem, kompot porzeczkowy                                              Jabłko                     
Alergeny: (1),(3),(7,(9)Alergeny: (1),(3),(7),(9)Alergeny:(1), (3),(4),(7).

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Dieta bezmleczna:
I posiłek
– do smarowania masło roślinne, III posiłek– zupy bez dodatku śmietany, IV posiłek-surówki z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek.

Przyprawy: pieprz naturalny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, papryka, ocet jabłkowy, sól.

Włoszczyzna: marchew, seler(9), pietruszka, por.