I posiłek | II posiłek | III posiłek | |
Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb domowy) z masłem, schab pieczony, ser żółty, rzodkiewka, sałata lodowa, herbata owocowa. Dieta b/m: kasza manna z owocami. | Zupa ogórkowa (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: skrzydła z indyka, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana, przyprawy). Drożdżówka z rodzynkami, napój jogurtowy actimel. Dieta b/m: napój sojowy. | Makaron z sosem bolonaise gotowany (filet z indyka, łopatka wieprzowa, makaron durum, makaron pełnoziarnisty, pomidory, czosnek, przyprawy), surówka z kapusty białej z oliwą, kompot czerwonej porzeczki. Ananas | |
Alergeny: (1),(7).(10) | Alergeny: (1),(6),(7),(9) | Alergeny: (1) | |
2 | Pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb wiejski) z masłem, pasta jajeczna(jaja, jogurt grecki, szczypiorek, przyprawy-wyrób własny, rolada z 2 mięs(mięso z kaczki, filet z kurczaka ,jaja, przyprawy, żelatyna) – wyrób własny , papryka, avocado, bawarka. Dieta b/m: herbata owocowa. | Zupa – krem pomarańczowy (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka, marchew, dynia, bataty, śmietana pestki słonecznika, przyprawy). Wafle tortowe z masą mleczną(wafle tortowe, mleko w proszku, masło, cukier), woda z cytryną. Dieta b/m: wafle tortowe z galaretką z mango | Paluszki rybne pieczone (filet z ryb białych, mąka pszenna, olej, skrobia ziemniaczana, drożdże, przyprawy) ryż, marchew z groszkiem duszona z masłem klarowanym, kisiel malinowy(mąka ziemniaczana , maliny, cukier) – wyrób własny. Gruszka |
Alergeny: (1),(3),(7),(10) | Alergeny: (1),(7),(9) | Alergeny: (1),(4) | |
3 | Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb wileński,) z masłem, filet z indyka parzony(filet z indyka przyprawy)-wyrób własny, ogórek kiszony, pomidor, herbata ziołowa. Dieta b/m: płatki jęczmienne z owocami. | Zupa jarzynowa (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: skrzydła z indyka,mieszanka wielowarzywna 7 składnikowa, ziemniaki, śmietana, przyprawy). Sernik z jogurtu(jogurt grecki, jaja, mąka ziemniaczana,, cukier,, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia) wyrób własny, napój porzeczkowy. Dieta b/m biszkopt z olejem, mus jabłkowy. | Pierogi z mięsem gotowane (mąka pszenna, jaja, udziec z indyka, szynka wieprzowa, olej, cebula, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty z oliwą, kompot wiśniowy. Mandarynka |
Alergeny: (1),(7) | Alergeny: (1),(3),(7),(9) | Alergeny: (1),(3) | |
4 | Bułka staropolska/grahamka z masłem, serek Capri, konfitura śliwkowo-jabłkowa – wyrób własny, rodzynki, kawa na mleku. Dieta b/m: bułeczka z szynką gotowaną i pomidorem, herbata z hibiskusa. | Zupa z ciecierzycy z pomidorami (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka, ciecierzyca, cebula, ziemniaki, pomidory krojone, koper, przyprawy). Podpłomyki orkiszowe, napój mleczny z malinami (maślanka, maliny, miód). Dieta b/m: wafle prażone, napój pomarańczowy | Kotlet schabowy smażony (schab wieprzowy, bułka, mąka pszenna, jaja, mleko, przyprawy, olej), frytki pieczone, sałatka z buraczków z olejem, kompot wieloowocowy. Banan |
Alergeny: (1),(4),(7) | Alergeny: (1),(3),(9) | Alergeny: (1),(3),(7) | |
5 | Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb razowy mieszany z masłem, kiełbasa krakowska sucha, pasta rybna (filet z dorsza, marchew, śmietana, koper,, przyprawy), pomidor, sałata, herbata owocowa. Dieta b/m: płatki jaglane jaglane na mleku owsianym z owocami | Krupnik na rosole (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: porcje rosołowe z kurczaka, kasza jęczmienna perłowa, ziemniaki, przyprawy). Ptysie(mąka pszenna, jaja, masło roślinne) – wyrób własny, napój miętowo- cytrynowy(mięta , woda, cytryna, miód) – wyrób własny. | Kluseczki z serem gotowane (mąka pszenna, jaja, ser twarogowy,mąka ziemniaczana, masło klarowane cukier, jaja, ekstrakt wanilii), ogórek świeży, kompot wiśniowy z cynamonem. Kiwi Dieta b/m: kluski Kopytka. |
Alergeny: (1),(7),(10) | Alergeny: (1),(3),(7),(9) | Alergeny:(1),(3),(7). |
Alergeny występujące w posiłkach:
1.Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Dieta bezmleczna:
I posiłek – do smarowania masło roślinne, III posiłek– zupy bez dodatku śmietany, IV posiłek-surówki z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek.
Przyprawy: pieprz naturalny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, papryka, ocet jabłkowy, sól.
Włoszczyzna: marchew, seler(9), pietruszka, por.