Jadłospis od 17.03.2025

 I posiłekII posiłekIII posiłek
 Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb domowy)
z masłem, szynka gotowana, ser żółty, rzodkiewka, sałata lodowa, herbata owocowa.
Dieta b/m: płatki jęczmienne z owocami
Zupa ogórkowa (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach:  skrzydła z  indyka, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana, przyprawy).   Drożdżówka z rodzynkami, napój jogurtowy Actimel. Dieta b/m: napój sojowy.        Makaron z sosem bolonaise gotowany (filet z indyka, łopatka wieprzowa, makaron  durum, makaron pełnoziarnisty, pomidory, czosnek, przyprawy), surówka z kapusty białej z oliwą, kompot  czerwonej porzeczki.                            Ananas
Alergeny: (1),(7).(10)Alergeny: (1),(3),(6),(7),(9)Alergeny: (1)
2Pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb  wiejski) z masłem, pasta jajeczna(jaja, jogurt grecki, szczypiorek, przyprawy-wyrób własny, rolada z 2 mięs(mięso z kaczki, filet z kurczaka ,jaja, przyprawy, żelatyna) – wyrób własny ,  papryka,  avocado,  bawarka. Dieta b/m: herbata owocowaZupa krem pomarańczowy,( (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach:     skrzydła z indyka,dynia , marchew , bataty, ziemniaki,  śmietana, pestki słonecznika,, przyprawy). Wafle tortowe przekładane masą mleczną(mleko w proszku, cukier, masło)- wyrób własny, woda z cytryną i miętą. Dieta b/m: wafle przekładane galaretką owocową.Paluszki rybne pieczone (filet z ryb białych, mąka pszenna, olej, skrobia ziemniaczana, drożdże,  przyprawy)  ryż, marchew z groszkiem duszona z masłem klarowanym, kisiel malinowy(mąka ziemniaczana , maliny, cukier) – wyrób własny.                                        Gruszka
Alergeny: (1),(3),(7),(10)Alergeny: (1),(7),(9)Alergeny: (1),(4)
3Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb wileński,) z masłem, filet z indyka parzony(filet z indyka przyprawy)-wyrób własny, ogórek kiszony, pomidor, herbata ziołowa.     Dieta b/m: kasza manna  z owocami.Zupa jarzynowa (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach:     skrzydła z indyka,mieszanka wielowarzywna 7 składnikowa, ziemniaki,  śmietana, przyprawy). Sernik z jogurtu(jogurt grecki, jaja, mąka ziemniaczana,, cukier,, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia)   wyrób własny, sok z czarnego bzu.  Dieta b/m biszkopt z olejem,  mus jabłkowy.Pierogi z mięsem gotowane (mąka pszenna, jaja,   udziec z indyka, szynka wieprzowa, olej, cebula,  przyprawy), surówka z kiszonej kapusty z oliwą.                           Mandarynka                                                                                                                                   
Alergeny: (1),(7)Alergeny: (1),(3),(7),(9)Alergeny: (1),(3)
4Bułka staropolska/grahamka z masłem,    serek Capri, konfitura śliwkowo-jabłkowa – wyrób własny,  rodzynki,  kawa na mleku.     Dieta b/m: bułeczka z szynką gotowaną i pomidorem,  herbata z hibiskusa.Zupa z ciecierzycy z pomidorami  (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka, ciecierzyca, cebula, ziemniaki, pomidory krojone, koper, przyprawy).   Podpłomyki orkiszowe, napój mleczny
z malinami
(maślanka, maliny, miód). Dieta b/m: wafle prażone, napój pomarańczowy
Kotlet schabowy smażony (schab wieprzowy, bułka, mąka pszenna, jaja, mleko, przyprawy, olej), frytki pieczone, sałatka z buraczków z olejem, kompot truskawkowy.                                  Banan                 
Alergeny: (1),(4),(7)Alergeny: (1),(3),(9)Alergeny: (1),(3),(7)
5Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb razowy mieszany) z masłem,  kiełbasa krakowska sucha, pasta rybna (filet z dorsza, marchew, śmietana, koper, przyprawy), pomidor, sałata, herbata owocowa. Dieta b/m: płatki jaglane   na mleku owsianym z owocamiKrupnik na rosole  (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach:  porcje rosołowe z kurczaka,  kasza jęczmienna  perłowa, ziemniaki, przyprawy). Ptysie(mąka pszenna, jaja, masło roślinne) – wyrób własny, napój  miętowo- cytrynowy(mięta , woda, cytryna, miód) –  wyrób własny.Kluseczki z serem gotowane (mąka pszenna, jaja, ser twarogowy,mąka ziemniaczana, masło klarowane cukier, jaja, ekstrakt wanilii),  ogórek świeży, kompot wiśniowy.                           Kiwi.                                                  Dieta b/m: kluski Kopytka.
Alergeny: (1),(7),(10)Alergeny: (1),(3),(7),(9)Alergeny:(1),(3),(7).

Alergeny występujące w posiłkach:

1.Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Dieta bezmleczna:
I posiłek
– do smarowania masło roślinne, III posiłek– zupy bez dodatku śmietany, IV posiłek-surówki z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek.

Przyprawy: pieprz naturalny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, papryka, ocet jabłkowy, sól.

Włoszczyzna: marchew, seler(9), pietruszka, por.