Jadłospis

Jadłospis od 27.09.2021.

 I posiłekII posiłekIII posiłek
1Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb z żurawiną) z masłem, schab parzony, serek capri, miód,  papryka, kiełki słonecznika, herbata ziołowa.     Dieta b/m: płatki jaglane z owocami.Zupa pomidorowa z ryżem (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: skrzydła z indyka, pomidory, śmietana, ryż, przyprawy). Chrupaki, nutella z avocado – wyrób własny (kakao, avocado, miód, banan), napój pomarańczowy (woda, sok pomarańczowy Hortex).Gulasz z indyka  gotowany (filet z indyka, włoszczyzna, cebula, koperek, mąka kukurydziana, przyprawy)
ziemniaki, sałatka z ogórka kiszonego z marchewką gotowaną i jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy Jabłko pieczone z rodzynkami.
Alergeny: (1),(7),(10)Alergeny: (1),(7),(9)Alergeny: (1),(3),(7),(9)
2Bułeczka staropolska z masłem, twarożek waniliowy (twaróg, śmietana,  cukier waniliowy)-wyrób własny, szynka pieczona (szynka wieprzowa, przyprawy) – wyrób własny,  sałata lodowa, rzodkiewka, kakao na mleku.      Dieta b/m: kaszka bananowaBarszcz czerwony z ziemniakami(wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach:  skrzydła z  indyka, buraki marchew, seler, pietruszka, cebula, śmietana, przyprawy).     Wafle kukurydziane, actimel .   Dieta b/m: puree z jabłekKotlet pożarski z drobiu pieczony
(filet z kurczaka z wolnego wybiegu, bułka tarta, jaja, śmietana, cebula, przyprawy), kasza bulgur, sałatka z pomidorów z cebulką czerwoną i sosem winegret, kompot agrestowy. Melon   Dieta b/m; kotlet pożarski bez śmietany
Alergeny: (1)(7)Alergeny:(1),(3) (7),(9)Alergeny: (1),(3),(7)
3Płatki owsiane na mleku,  pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb z ziarnami soi) z masłem, pieczeń z indyka (filet z indyka, przyprawy) – wyrób własny, pasta serowo-jajeczna(jaja, ser żółty, przyprawy)- wyrób własny pomidor, szczypiorek, herbata owocowa.   Dieta b/m: płatki owsiane z owocami.Zupa kalafiorowa ( wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka, kalafior,  ziemniaki, przyprawy.).Ciasto czekoladowe z dynią(mąka pszenna, jaja, cukier, proszek dopieczenia, kakao, dynia) – wyrób własny,  sok Immuno Kubuś.    Knedle z mięsem gotowane
(ziemniaki, mąka pszenna, jaja, szynka wieprzowa, cebula ,przyprawy, olej), surówka z  marchwi i porów z jogurtem naturalnym, kompot malinowy. Arbuz
Alergeny: (1),(3),(6),(7)Alergeny: (1),(3),(9)Alergeny: (1),(3),(7)
4Pieczywo mieszane (chleb  zwykły, chleb żytni) z masłem, pasztet z królika (mięso z królika, włoszczyzna, jaja, bułka, przyprawy)-wyrób własny, jajo gotowane, ogórek kiszony, papryka, rukola, kawa z mlekiem.     Dieta b/m: płatki ryżowe z owocami.Zupa zielona – krem z brokułów (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach:  skrzydła z  indyka, brokuły, ziemniaki, serek mascarpone, pestki słonecznika, przyprawy). Wafle tortowe przekładane konfiturą śliwkową (śliwki, cukier) – wyrób własny,  budyń(mąka ziemniaczana, laska waniliicukier, mleko) – wyrób własny.           Dieta b/m: mus bananowy.Polędwiczka duszona w mleku
(polędwiczka wieprzowa, mleko, masło klarowane, włoszczyzna, przyprawy), ziemniaki, surówka z białej kapusty z olejem z winogron, kompot truskawkowy. Winogrona bezpestkowe   Dieta b/m: polędwiczka  duszona w jarzynach.
Alergeny: (1),(3),(7)Alergeny: (1),(3),(7),(9)Alergeny: (1),(7),(9)
5Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb wileński) z masłem, pasta z łososia z jajem (łosoś, jaja, przyprawy) – wyrób własny, polędwica wołowa (mięso wołowe, przyprawy) – wyrób własny, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata ziołowa. Dieta b/m: płatki jęczmienne z owocami..Zupa ogórkowa (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach:  skrzydła z  indyka, ogórki kiszone,  ziemniaki, śmietana, przyprawy).   Ciasteczka Safari, mus owocowo – warzywny.Makaron z twarogiem i truskawkami (makaron świderki, twaróg, truskawki, jogurt owocowy), surówka  z marchwi z ananasem, kompot porzeczkowy.                  Borówka Dieta b/m: makaron z mięsem.
Alergeny: (1),(3),(4),(7)Alergeny:(1),(7),(9)Alergeny: (1),(3),(7)

Alergeny występujące w posiłkach:

1.Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Dieta bezmleczna:
I posiłek
– do smarowania masło roślinne, III posiłek– zupy bez dodatku śmietany, IV posiłek-surówki z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek.

Przyprawy: pieprz naturalny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, papryka, ocet jabłkowy, sól.

Włoszczyzna: marchew, seler(9), pietruszka, por.