Jadłospis od 09.09.2024

 I posiłekII posiłekIII posiłek
 Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb z żurawiną) z masłem, szynka gotowana,  pomidor , sałata lodowa, herbata ziołowa.   Dieta b/m: płatki ryżowe z owocami.  Zupa ogórkowa (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach:  skrzydła z  indyka, ogórki kiszone,  ziemniaki, śmietana, przyprawy). Drożdżówka z rodzynkami,  kakao na mleku   Dieta b/m; soczek  Tymbark multiwitamina..Potrawka z cielęciny gotowana (mięso cielęce, włoszczyzna, cebula, koperek, jaja, mąka kukurydziana, przyprawy)
kasza jęczmienna,, marchewka  baby gotowana,  kompot wieloowocowy.                      Ananas.           Dieta  b/m: potrawka z indyka.                    Ananas
Alergeny: (1),(7),(10)Alergeny: (1),(3),(7),(9)Alergeny: (1), (3),(7),(9)
2Płatki jaglane na mleku z rodzynkami, pieczywo mieszane(chleb zwykły, chleb wileński) z masłem, schab pieczony (schab wieprzowy, przyprawy) – wyrób własny papryka czerwona,  kalarepa, herbata owocowa. Dieta b/m: płatki jaglane z owocami. Zupa jarzynowa na rosole ( wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: porcje rosołowe z kurczaka, mieszanka jarzynowa 7 składnikowa, ziemniaki, przyprawy).Chrupaki, jogurt Skyr z owocami. Dieta b/m: konfitura śliwkowa.Makaron z sosem  bolońskim gotowany (makaron, wołowina b/k, polędwiczka wieprzowa,  pomidory, cebula, olej. przyprawy), ogórek zielony,. kompot z czerwonej porzeczki .                       Arbuz Dieta b/m: makaron z polędwiczką.
Alergeny: (1),(3),(7)Alergeny: (1),(7),(9)Alergeny: (1),(3),(7)
3Płatki orkiszowe na mleku,  pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb żytni z ziarnami) z masłem,  kiełbasa krakowska sucha, jajo gotowane,  rzodkiewka, szczypiorek,  herbata ziołowa. Dieta b/m; płatki orkiszowe z owocami.Zupa – krem z dyni  (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka, pory,  bataty, dynia piżmowa, śmietana, słonecznik łuskany, przyprawy). Wafle owsiane, napój mleczny z malinami  (kefir, malina, miód naturalny)  – wyrób własny. Dieta b/m: herbata ziołowa.Kotlet schabowy pieczony (schab wieprzowy, mleko, bułka, jaja, cebula, przyprawy), ziemniaki, sałatka z buraczków z oliwą, kompot wiśniowy.                      Melon
Alergeny: (1),(3),(5),(7)Alergeny: (1),(3),(7),9)Alergeny: (1),(3),(7)
4Płatki owsiane na mleku,  pieczywo mieszane (chleb  zwykły, chleb razowy)
z masłem,   filet z indyka parzony
(mięso
z indyka, przyprawy) – wyrób własny, pomidor,  sałata masłowa,  herbata owocowa. Dieta b/m: płatki owsiane z owocami.
Zupa pomidorowa z zacierką (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: skrzydła z indyka, pomidory, śmietana, makaron zacierka, przyprawy). Biszkopty mini, sok Immuno Odporność.  Babka ziemniaczana pieczona (mąka pszenna,  ziemniaki, jaja, cebula, cukinia, jogurt grecki, olej,  przyprawy), surówka  z marchewki gotowanej, ogórka kiszonego i świeżego z sosem winegret, kompot agrestowy.                         Banan .
Alergeny: (1),(7)Alergeny: (1),(3),(7),(9)Alergeny: (1), (3),(7)
5.Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb orkiszowy)
z masłem,  pasztet z selera (
seler, marchew, cebula, papryka świeża, jaja, masło klarowane, przyprawy, bułki – wyrób własny,   ogórek zielony,  herbata ziołowa.   Dieta b/m: płatki  jęczmienne z owocami.
Zupa grochowa (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje  z indyka, groch, czosnek,  ziemniaki, przyprawy). Ciasteczka owsiane (mąka pszenna,, płatki owsiane masło, cukier ,  jaja, proszek do pieczenia)– wyrób własny, Actimel. Dieta b/m: napój miętowo – miodowy – wyrób własny.Pulpet mielony z ryby gotowany (filet z plamiaka, jaja, bułki, cebula, przyprawy), ryż, surówka z kiszonej kapusty z olejem,  kompot porzeczkowy.                                            Malina .
Alergeny: (1),(3),(7,(9)Alergeny: (1),(3),(7),(9)Alergeny:(1),(3).(4)

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Dieta bezmleczna:
I posiłek
– do smarowania masło roślinne, III posiłek– zupy bez dodatku śmietany, IV posiłek-surówki z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek.

Przyprawy: pieprz naturalny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, papryka, ocet jabłkowy, sól.

Włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por.