I posiłek | II posiłek | III posiłek | |
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb z żurawiną) z masłem, szynka gotowana, pomidor , sałata lodowa, herbata ziołowa. Dieta b/m: płatki ryżowe z owocami. | Zupa ogórkowa (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: skrzydła z indyka, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana, przyprawy). Drożdżówka z rodzynkami, kakao na mleku Dieta b/m; soczek Tymbark multiwitamina.. | Potrawka z cielęciny gotowana (mięso cielęce, włoszczyzna, cebula, koperek, jaja, mąka kukurydziana, przyprawy) kasza jęczmienna,, marchewka baby gotowana, kompot wieloowocowy. Ananas. Dieta b/m: potrawka z indyka. Ananas | |
Alergeny: (1),(7),(10) | Alergeny: (1),(3),(7),(9) | Alergeny: (1), (3),(7),(9) | |
2 | Płatki jaglane na mleku z rodzynkami, pieczywo mieszane(chleb zwykły, chleb wileński) z masłem, schab pieczony (schab wieprzowy, przyprawy) – wyrób własny papryka czerwona, kalarepa, herbata owocowa. Dieta b/m: płatki jaglane z owocami. | Zupa jarzynowa na rosole ( wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: porcje rosołowe z kurczaka, mieszanka jarzynowa 7 składnikowa, ziemniaki, przyprawy).Chrupaki, jogurt Skyr z owocami. Dieta b/m: konfitura śliwkowa. | Makaron z sosem bolońskim gotowany (makaron, wołowina b/k, polędwiczka wieprzowa, pomidory, cebula, olej. przyprawy), ogórek zielony,. kompot z czerwonej porzeczki . Arbuz Dieta b/m: makaron z polędwiczką. |
Alergeny: (1),(3),(7) | Alergeny: (1),(7),(9) | Alergeny: (1),(3),(7) | |
3 | Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły i chleb żytni z ziarnami) z masłem, kiełbasa krakowska sucha, jajo gotowane, rzodkiewka, szczypiorek, herbata ziołowa. Dieta b/m; płatki orkiszowe z owocami. | Zupa – krem z dyni (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka, pory, bataty, dynia piżmowa, śmietana, słonecznik łuskany, przyprawy). Wafle owsiane, napój mleczny z malinami (kefir, malina, miód naturalny) – wyrób własny. Dieta b/m: herbata ziołowa. | Kotlet schabowy pieczony (schab wieprzowy, mleko, bułka, jaja, cebula, przyprawy), ziemniaki, sałatka z buraczków z oliwą, kompot wiśniowy. Melon |
Alergeny: (1),(3),(5),(7) | Alergeny: (1),(3),(7),9) | Alergeny: (1),(3),(7) | |
4 | Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb razowy) z masłem, filet z indyka parzony (mięso z indyka, przyprawy) – wyrób własny, pomidor, sałata masłowa, herbata owocowa. Dieta b/m: płatki owsiane z owocami. | Zupa pomidorowa z zacierką (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: skrzydła z indyka, pomidory, śmietana, makaron zacierka, przyprawy). Biszkopty mini, sok Immuno Odporność. | Babka ziemniaczana pieczona (mąka pszenna, ziemniaki, jaja, cebula, cukinia, jogurt grecki, olej, przyprawy), surówka z marchewki gotowanej, ogórka kiszonego i świeżego z sosem winegret, kompot agrestowy. Banan . |
Alergeny: (1),(7) | Alergeny: (1),(3),(7),(9) | Alergeny: (1), (3),(7) | |
5 | .Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane (chleb zwykły, chleb orkiszowy) z masłem, pasztet z selera (seler, marchew, cebula, papryka świeża, jaja, masło klarowane, przyprawy, bułki – wyrób własny, ogórek zielony, herbata ziołowa. Dieta b/m: płatki jęczmienne z owocami. | Zupa grochowa (wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: szyje z indyka, groch, czosnek, ziemniaki, przyprawy). Ciasteczka owsiane (mąka pszenna,, płatki owsiane masło, cukier , jaja, proszek do pieczenia)– wyrób własny, Actimel. Dieta b/m: napój miętowo – miodowy – wyrób własny. | Pulpet mielony z ryby gotowany (filet z plamiaka, jaja, bułki, cebula, przyprawy), ryż, surówka z kiszonej kapusty z olejem, kompot porzeczkowy. Malina . |
Alergeny: (1),(3),(7,(9) | Alergeny: (1),(3),(7),(9) | Alergeny:(1),(3).(4) |
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Dieta bezmleczna:
I posiłek – do smarowania masło roślinne, III posiłek– zupy bez dodatku śmietany, IV posiłek-surówki z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek.
Przyprawy: pieprz naturalny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, papryka, ocet jabłkowy, sól.
Włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por.